Yenilikçi Kitle Fonlama Projesi | Ekonomist Ağustos 2022

2002208 ekonomist dergisi

Payten Türkiye Ülke Müdürü ve Paratika CEO’su Burak Kutlu Röportajı

Payten Türkiye ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

23 ülkedeki faaliyeti ve 3000 çalışanı ile Avrupa’nın en büyük bilişim firması olan Asseco South Eastern Europe (ASEE) grup şirketiyiz. Bankalara, finans kuruluşlarına, e-ticaret firmalarına, pazaryerlerine ve online B2B ödeme alan tüm kurumlara yönelik uçtan uca ve özelleştirebilir e-ödeme çözümleri sunuyoruz. 23 yıllık yerel tecrübemiz ile Türkiye’nin ilk banka bağımsız online ödeme altyapısını sunarak Türkiye’de e-ödeme ekosisteminin kurucularından olduk. Bugün sanal POS altyapıları için bize güvenen 27 banka ve 45 binden fazla üye iş yeri ile Türkiye’nin en büyük online ödeme altyapısını yönetiyoruz.

Sunduğumuz hizmetler ve çözümlerin kapsamı ile sektörümüzde özel bir konumumuz var. Ürün portföyümüzde bankalara yönelik sanal POS çözümümüz Nestpay, e-ticaret firmalarının tüm online ödeme ekosistemlerini tek platformdan yönetmelerini sağlayan, akıllı işlem yönlendirme, kart saklama, bayi tahsilatları, secure IVR, entegre anti-fraud ve daha pek çok özelliğiyle Merchant Safe Unipay, işlerini bizimle büyütmek isteyen e-ticaret firmaları ve girişimcilere yönelik TCMB faaliyet onaylı ödeme kuruluşumuz Paratika, sunduğu yenilikçi mobil çözümler ile Mobven ve Anroid POS, kapalı devre cüzdan ve mobil ödeme çözümleri ile aramıza en son katılan Smarttek yer alıyor.

Paya Dayalı Kitle Fonlama Projesi E-ödeme Altyapısı projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Paratika markamız, üye işyerlerine 6493 Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatlar kapsamında Sanal POS vermek üzere lisans almış bir kuruluş olup, firmalara tek bir entegrasyonla tüm banka kartlarını ve 9 farklı kart taksit programını destekleyen paket bir Sanal POS çözümü sunmaktadır. Hem Stevie hem de altın PSM ödüllü Paratika ödeme kuruluşumuz ve Takasbank iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Paya Dayalı Kitle Fonlama Projesi E-ödeme Altyapısı çözümümüz sayesinde girişimciler ve yatırımcılar online fonlama platformları üzerinden devlet kontrolünde bir araya gelebiliyor ve yenilikçi Türk girişimleri böylelikle güvenli ve şeffaf bir ortamda ihtiyaç duydukları yatırımları alabiliyor. Proje kapsamında yatırımları güven altına alan emanet yetkilisi olan Takasbank için AR-GE yapımız sayesinde yeni bir online ödeme altyapısı oluşturduk. Projeye özel AR-GE ekibi atadık, ihtiyaçları karşılamak için yoğun özelleştirmeler yapıp 7/24 operasyonel destek merkezi oluşturduk.

Halihazırda sektörde kullanılan online ödeme altyapılarının ötesine geçen yenilikçi çözümümüz, yatırım ödemelerinin kredi kartı ile toplanmasına, hedeflenen yatırım tutarına ulaşılamadığında ya da hedefin üzerinde yatırım toplandığında yatırımcılara gerekli iade işlemlerinin hızla ve şeffaflıkla gerçekleştirilmesine imkân sağlıyor. Paya dayalı kitle fonlaması sisteminde girişimciler için toplanan fonlar, Takasbank tarafından bloke ediliyor ve bu sayede yatırımcıların paraları güvende kalırken yatırım süreci tamamlandığında Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) payları yatırımcılar adına kayıt altına alıyor. Yatırım kampanyası dahilinde gereken fona erişilemediği durumunda ise yatırımcılara hiçbir kesinti olmadan ödemeleri iade ediliyor. Bugün oyundan kimyaya, medikal tıptan sanata birçok yenilikçi girişim bu proje sayesinde başarılı şekilde ihtiyaç duydukları yatırıma kısa sürede ulaşabiliyor.

Bu projeden şimdiye kadar kaç girişimci yararlandı?

Halihazırda 14 kitle fonlama platformunun entegre edildiği proje sayesinde 27 girişim toplam 25.000’in üzerinde yatırımcının desteği ile ihtiyaç duyduğu fona ulaştı.

Bu yıl ve önümüzdeki yıl kaç girişimcinin yararlanmasını hedefliyorsunuz?

Proje kapsamında 2022 yılında 60 girişimin 150 milyon TL fonlamadan, 2023 yılında ise 100 girişimin 1 milyar TL fonlamadan yararlanmasını hedefleniyoruz.

Ne kadarlık bir fona ulaşılması hedefleniyor?

Projenin bu yıl en az 150 milyon TL’lik yatırım hacmi hedefi var ve şimdiden bunun 50 milyon TL’si gerçekleşti. Ayrıca bu süre zarfında 85 dakikada ulaşılan 2,7 milyon TL, 327 dakikada ulaşılan 11 milyon TL yatırım miktarı gibi rekorlara da imza atıldı.

Kadın girişimcilere yönelik projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Toplumun güçlenmesinin yolu kadınlarımızın güçlenmesinden geçiyor. Kendi işini yönetebilen girişimci kadınlarla özgüveni ve liderlik ruhunu toplumun en küçük kesimine kadar ulaştırabilir, umudu ve başarma isteğini yaygınlaştırabiliriz.

Kadın girişimcilerin toplum ve ekonomimiz için önemine olan inancımızı, özellikle geleneksel zanaatlar alanında kooperatifleşmeye giden kadınları ve bu organizasyonları desteklemeye dönüştürdük. Paratika markamızın arkasındaki global bilgi birikimimizi ve kaynakları kullanarak bu alanda neler yapabileceğimizi düşündük ve kadın kooperatiflerine mensup olup ürünlerini satmak isteyen kadın girişimcilere online dünyanın kapılarını aralamaya karar verdik. Bu bakış açımızla ilk durağımız, ülkemizin milli markası olma yolundaki oya sanatı alanında “İğne Oyası” denince akla ilk gelen Balıkesir’in Gönen ilçesinde faaliyet gösteren Gönen Kadın Kooperatifi oldu. Gönen’de kadın girişimcilere ve üreticilere destek vermek için Gönen İlçe Kaymakamlığı, Gönen Belediyesi, Beykent Üniversitesi ve Gönen Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi ev sahipliğinde çok sayıda kadın girişimci ve zanaatkarın katılımı ile gerçekleşen 1. Ulusal Oya Çalıştayı’na biz de katıldık. Çalıştay kapsamında Türk oya sanatının modernleşmesi ve dünyaya duyurulması için oya sanatını icra eden kadınlara çeşitli eğitimler verildi. Kadın girişimcilerin ve üreticilerin, mikro işletme ve finans alanlarında da bilgilenerek işlerini yönetebilmelerini sağlamak ve markalaşmalarını desteklemek amacıyla, oya ustası kadınlara “web sitesi olmadan linkle ödeme alma” gibi mikro işletmelere yönelik ödeme sistemleri konusunda önemli bilgiler verdik. Çalıştay boyunca kadınlarla birlikte olan ekibimiz, evinde kendi emeğini çeşitli yollarla kazanca dönüştürmeye çalışan kadınları, girişimcilik dünyası ve ödeme sistemleri ile tanıştırdı. Gönen Kadın Kooperatifi’nin halihazırda faaliyette olan online satış altyapısına yönelik desteklerimiz ve çalışmalarımız da sürüyor.

Buna ek olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattığımız ve mart ayı boyunca devam eden, kurucusu kadın olan veya çoğunluk hissesi kadın girişimcilere ait işletmelere özel kampanya kapsamında Paratika Sanal POS ile, otuz gün vadeli ödemelerde geçerli olmak üzere ilk 6 ay tek çekim işlemlerde yüzde 0 komisyon oranı ile işlem yapıldı. #KadınGirişimciİçinEnİyisi mottomuzla devreye aldığımız projemizde e-ticarete adım atmak isteyen ya da mevcut online satışlarını artırmak isteyen kadın girişimcilere yüzde 0 komisyon oranı ile sanal POS’a sahip olma imkânı sunduk. Üye işyerimiz olarak ailemize katılan kadın girişimcileri ayrıca eğitimlerle destekliyor ve ciro hedeflerine göre çeşitli hediyelerle motive ediyoruz.

Yapacağınız yatırımlar ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

2022 yılına yurt içinde ve yurt dışında kazandığımız ödüllerle ve finansal rakamlarımız açısından son derece verimli geçen bir yılı tamamlayarak girdik. Avrupa’nın lider ödeme sistemleri şirketlerinden biri olarak 2021 yılında global çapta satış gelirlerimizi bir önceki yıla göre yüzde 12 artırdık. Ödeme kuruluşumuz Paratika ise 2021 yılını %300’lük rekor bir büyüme ile kapattı.

2022 yılında da ASEE Grup’un inorganik büyüme stratejisi ve AR-GE çalışmalarımız paralelinde hizmetlerimizi çeşitlendirecek ve firmalara yatırımlarımızı sürdürerek pazar payımızı daha da artıracağız. İçinde bulunduğumuz dönemde büyüme hedefi olan hizmet, enerji, sağlık, sigorta gibi sektörler şimdiden online ödeme altyapılarını daha da güçlendirmek üzere hazırlıklara başladı. Biz de bu sektörlere katma değerli hizmet vermek üzere teknolojik çözümlerimizi geliştirme çalışmalarımızı derinleştirdik. Açık bankacılık ve elektronik para konusundaki hazırlıklarımıza da devam ediyoruz. Ayrıca, ödeme sektörüne girmek isteyen şirketlere de Payten ve Paratika olarak anahtar teslimi çözümler sunacağız.

Payten Türkiye ve Paratika olarak bu yıl da yüksek büyüme hızını sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda istihdamda da yaklaşık yüzde 20 artış planlıyoruz. Halen 160 kişiden oluşan Payten Türkiye ekibi 200’e yaklaşacak. Diğer yandan yeni ürünler, çözümler üzerine yatırımlarımız devam ederken sosyal etki anlamında girişimcilik projelerine ve kadın kooperatiflerine desteğimiz de devam edecek.