Temassız Ödemelerin Geleceği | Para Dergisi (Kasım 2023)

Paratika Para Dergisi LI 02

Paratika CEO’su ve Payten Türkiye Ülke Lideri Burak Kutlu

Ödeme hizmetleri alanında bir çok değişimi bir anda yaşıyoruz. Türkiye’de pandemi sonrası temassız ödemelerde ciddi bir artış yaşandı. Cep telefonundan mobil temassız veya diğer giyilebilir cihazlardan mobil temassız ödemelerde artış bekliyor musunuz?

COVID-19 salgını temassız ödeme pazarının hızlı büyümesinde etken oldu. Salgın dünya çapında, tüketici davranışları ve tercihlerinde köklü değişikliklere yol açarak temassız ödemelerin benimsenmesini hızlandırdı. Pandemiyle birlikte temassız kartlarla gerçekleşen ödemelerin yüksek hacimlere ulaşması, ülkeleri nakitsiz toplum hedeflerine bir hayli yaklaştırdı.

Ülkemizde de, temassız ödemelere dair etkileyici bir gelişim yaşanmakta. BKM verilerine göre ise; 2023 yılının 3. döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla, cep telefonundan mobil temassız ödemelerde, işlem adedi bazında %49 artış, işlem tutarı bazında ise 2,5 kat artış gerçekleşti. Kare kodla ödemelerde ise aynı dönemde, işlem adedi bazında 4 kat artış, işlem tutarı bazında ise 5,5 kat artış ile rekor seviyede bir yükseliş yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin 2023 fintek raporundaki diğer dikkat çekici veri ise; Türkiye’de 2023 yılında mağazalarda temassız ödeme oranının %66 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi.

Günlük yaşamda dijital ödeme hizmetlerinden sıkça yararlanan tüketiciler, işlemlerin hem hızlı ve kolay, hem de son derece güvenli olduğunu deneyimledikçe, yenilikçi ödeme yöntemlerine olan ilgileri de giderek artıyor. Bugün; temassız kartlar, dijital cüzdanlar ve QR tabanlı ödemeler, ödeme yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden. Bunların yanı sıra; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akıllı giyilebilir teknolojilerin giderek daha fazla benimsenmesi ile, önümüzdeki dönemde de temassız ödemeler pazarının hızlı büyümesini sürdürmesini bekliyorum.

 

Türkiye’de sanal kart kullanımı da yaygınlaşıyor. Bir yandan mobil temassız odemeler ve diğer yandan sanal kartlar plastik kartların sayısını azaltıyor. Sizce plastik kartlar tamamen ortadan kalkacak mı? (Metaller ahşaplar ve diğerleri de dahil) 

Fiziksel kartlara göre daha kullanışlı olan sanal kartlar, online alışverişte kullanıcılara her zamankinden daha kolay ve pratik bir ödeme deneyimi sunarken, ticari ödeme deneyiminin geliştirilmesinde de önemli rol oynuyor. Grand View Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022’de 13,31 milyar dolar değerinde olan küresel sanal kart pazarının, 2023’ten 2030’a kadar yıllık %20,9’luk bileşik büyüme oranıyla daha da genişlemesi bekleniyor. Bu büyümenin önemli bir payı ise şüphesiz ki B2B sanal kart harcamalarından gelecek.

Önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonda, bugün pazar payını domine eden temassız ödemelerin %100’e ulaşacağını tahmin ediyorum. Akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler ve sanal kartlar, ödemeleri yönlendirmeye devam ederken, gelecekte fiziksel kart ihtiyacı tamamen ortadan kalkacak. Bu dijital dönüşümle birlikte, ödeme yöntemlerindeki karmaşıklığın kullanıcı tarafından sadeleştirilmesi önem kazanacak ve bir sonraki adım tüm ödemelerin tek platformdan gerçeklemesini sağlayan dijital kimlikler olacak. Belki de tüm bu teknolojiler arka planda hizmet vermeye devam edecek, ancak elle tutulur bir kart veya cihaz olmadan ödemeleri gerçekleştirebileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor.

 

Kredi kartına ilave olan özelliklerin (para transferi gibi) sayısında artış bekliyor musunuz?

Kredi ve banka kartına alternatif ödeme yöntemlerinin sayısı hızla artıyor. Özellikle para transferi tabanlı lokal ödeme yöntemleri ve dijital cüzdanlar kullanılarak yapılan ödemeler dikkat çekiyor. Ayrıca mikro finansman tabanlı hemen al sonra öde türündeki ödemeler ve internetten anında alışveriş kredisi kullandırılarak yapılan ödemelerin de önümüzdeki dönemde daha çok kullanılacağını tahmin ediyorum.