Firmaların Tüm Online Ödeme İhtiyaçlarını Tek Ürünle Çözüyoruz | Kobi Aktüel Mayıs 2022

22 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin ilk banka bağımsız online ödeme altyapısını sunan Payten, Türkiye’de e-ödeme ekosisteminin kurucularından biri. Payten Türkiye Ülke Lideri ve Paratika CEO’su Burak Kutlu ile çalışma sistemlerini ve Kobilere olan katkılarını konuştuk.

Firmaların Tüm Online Ödeme İhtiyaçlarını Tek Ürünle Çözüyoruz - Kobi Aktüel Mayıs 2022

*Teknoloji ihracatında önemli bir rol üstlenen Payten ödeme sistemleri hakkında bilgi verir misiniz?

Payten olarak 23 ülkedeki faaliyeti ve 3000 çalışanı ile Avrupa’nın en büyük bilişim firması olan Asseco South Eastern Europe (ASEE) grup şirketiyiz. Bankalara, finans kuruluşlarına, e-ticaret firmalarına, pazaryerlerine ve online B2B ödeme alan tüm kurumlara yönelik uçtan uca ve özelleştirebilir e-ödeme çözümleri sunuyoruz. 22 yıllık yerel tecrübemiz ile Türkiye’nin ilk banka bağımsız online ödeme altyapısını sunarak Türkiye’de e-ödeme ekosisteminin kurucularından olduk. Bugün sanal POS altyapıları için bize güvenen 27 banka ve 45 binden fazla üye iş yeri ile Türkiye’nin en büyük online ödeme altyapısını yönetiyoruz. Ürün portföyümüzde bankalara yönelik sanal POS çözümümüz Nestpay, akıllı işlem yönlendirme, kart saklama, tek tıkla ödeme, secure IVR, entegre anti-fraud modülü ve daha pek çok özelliğiyle bir ödeme geçidinden çok fazlası olan Merchant SafeUnipay, işlerini bizimle büyütmek isteyen e-ticaret firmaları ve girişimcilere yönelik TCMB faaliyet onaylı ödeme kuruluşumuz Paratika, sunduğu yenilikçi mobil çözümler ile Mobven ve Anroid POS, kapalı devre cüzdan ve mobil ödeme çözümleri ile aramıza en son katılan Smarttek yer alıyor.

 

*Türkiye’deki sanal POS kullanımında nasıl bir trend görüyorsunuz?

İçinde bulunduğumuz süreçte firmalar kadar tüketicilerin de büyük bir hızla dijitalleştiğini görüyoruz. TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına 2021 yılında internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı bir önceki yıla göre ciddi bir artış kaydederek %36,5’ten %44,3’e yükseldi. BKM’nin İnternetten Yapılan Kartlı Ödeme İşlemleri raporunda ise yerli ve yabancı kartların yurt içi kullanımında TL bazında Ocak 2022’de geçen yılın aynı ayına oranla %54 büyüme görülüyor. Tüketicilerin e-ticarete yönelik artan talepleri ile sanal POS çözümlerine yönelik talep de aynı oranda artıyor. Bankaların üye işyerlerine sundukları sanal POS hizmeti dışında 25 in üzerinde ödeme kuruluşu da e-ticaret firmalarına ödeme hizmeti sunuyor. Artık birçok firmanın e-ödeme ekosisteminde banka sanal POS’ları, ödeme kuruluşu ve alternatif ödeme yöntemleri bir arada bulunabiliyor. Artan işlem hacimleri, online ödeme süreçlerinde hem e-ticaret firmaları için hem de tüketiciler için pürüzler çıkarabiliyor. Bu durumda da başarılı işlem oranlarını artıran, tüketicinin alım işlemini yarıda kesip siteden çıkmasını önleyen ve e-ticaret firmaları için ödeme almayı kolaylaştıran ödeme yönetim çözümlerine ihtiyaç artıyor.

“Online ödeme yönetim sistemlerimizde KOBİLERİN tüketicilerine pürüzsüz ödeme tecrübeleri sunmalarını sağlıyoruz.”

 

*Digital trendleri yakalayarak müşteriye sorunsuz ödeme deneyimi sunmanın yolunu anlatır mısınız?

Günümüzün dijital tüketicileri ürünleri ve firmaları karşılaştırmak için daha fazla zaman ayırıyor ve aradığını en uygun fiyata hızlı ve güvenli şekilde alabilmek istiyor. Bu durum, ürünlerini internet üzerinden satışa sunan firmalar için müşterilerine özellikle terklerin en çok yaşandığı son adımda pürüzsüz bir ödeme tecrübesi sağlamayı bir zorunluluk haline getiriyor. Payten olarak amacımız bir firmanın ödeme almak için gereken bütün ihtiyaçlarını tek bir ürünle çözmek ve onlar için zoru kolaylaştırmak. Hemen her sektörden KOBİ müşterimizin ister tüketiciden ister bayi,iş ortaklarından olsun, gelen tüm online ödemeleri tek bir entegrasyonla yönettikleri bir ödeme geçidinin ötesinde özellikleri ile Merchant SafeUnipay-MSU, akıllı işlem yönlendirme, kart saklama ve tek tıkla ödeme, linkle ödeme, tekrarlayan ödemeler, taksit programları, banka puan kullanımı, entegre anti-fraud sistemi, bayi tahsilatları, mutabakat modülü ve Secure IVR özelliklerini sunuyor. Firmalar isterlerse çalışmak istedikleri bankaların sanal POS’larını ve eklemek istedikleri diğer ödeme yöntemlerini de her birinin teknik entegrasyonu için ayrı efor harcamadan mevcut ödeme sayfalarına dahil edebiliyorlar. Böylece PCI DSS ve SSL sertifikalı ödeme altyapısında işlem güvenliği için entegre edilmiş anti-fraud çözümleriyle ödeme deneyiminin pürüzsüz bir şekilde tamamlanmasını sağlayan ödeme sayfasıyla müşteri memnuniyeti ve sadakatini de sağlamış oluyorlar.

Ödeme geçidi ürünümüz MSU’nun yanısıra küçükten büyüğe tüm firmalara banka kalitesinde sanal POS hizmeti sağlayan ve MSU müşterilerimizin de çok tercih ettiği T.C. Merkez Bankası faaliyet onaylı ödeme kuruluşumuz Paratika’ya online başvuran firmalar bir günde tüm kartlardan ve 9 taksit programıyla ödeme almaya başlayabiliyor. Bankalarla tek tek finansal anlaşma yapmakla uğraşmadan, uygun komisyon oranlarıyla Paratika çözümünü kullanan e-ticaret firmaları; tek tıkla ödeme, tekrarlayan ödeme, linkle ödeme, bayi tahsilatları ve mobil cüzdanlar yoluyla ödeme alabiliyor.

 

Firmaların Tüm Online Ödeme İhtiyaçlarını Tek Ürünle Çözüyoruz - Kobi Aktüel Mayıs 2022

 

*Online Ödeme Kuruluşu olarak girişimcilere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Hem altın PSM hem de Stevie ödüllü Paratika ödeme kuruluşumuz son dönemde iki özel projeye imza attı. Bunlardan birincisi Takasbank iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Türk girişimcileri desteklemeye yönelik Paya Dayalı Kitle Fonlama Proje’si e-ödeme altyapısı. Girişimcilerin ve yatırımcıların online fonlama platformları üzerinden devlet kontrolünde bir araya geldiği bu projede yenilikçi Türk girişimleri güvenli ve şeffaf bir ortamda ihtiyaç duydukları yatırımları alabiliyorlar.

Proje kapsamında yatırımları güven altına alan emanetçi rolü olanTakasbank içinAr-Ge gücümüz sayesinde yeni bir online ödeme altyapısı oluşturduk. Projeye özel Ar-Ge ekibi atadık, ihtiyaçları karşılamak için yoğun özelleştirmeler yapıp, 7/24 operasyonel destek merkezi oluşturduk.

Bugün oyundan kimyaya, medikal tıptan tasarıma birçok yenilikçi girişim bu proje sayesinde başarılı şekilde ihtiyaç duydukları yatırıma kısa sürede ulaşıyor. Diğer projemiz ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattığımız kadın girişimcilere yönelik kampanyamız. #KadınGirişimciİçinEnİyisi mottomuzla devreye aldığımız projemizde e-ticarete adım atmak isteyen ya da mevcut online satışlarını artırmak isteyen kadın girişimcilere %0 komisyon oranı ile sanal POS’a sahip olma imkanı sunuyoruz. Üye işyerimiz olarak ailemize katılan kadın girişimcileri ayrıca eğitimlerle destekliyor ve ciro hedeflerine göre çeşitli hediyelerle motive ediyoruz.

 

*KOBİ’lere yönelik sunduğunuz e-ödeme çözümlerinizin siber saldırılara karşı sağladığı güvenlikten bahseder misiniz?

Dijitalleşme ile birlikte dolandırıcılar da ilgi alanlarını e-ticarete çeviriyor. Artan dolandırıcılık girişimlerine karşı e-ticarette oluşabilecek sahtekarlık ataklarını müşteri deneyimini etkilemeden hassas bir şekilde yönetmek gerekiyor.Online ödeme alırken güvenlik endişelerini de tamamen ortadan kaldırarak satış dönüşüm oranlarını artırmak isteyen müşterilerimize bu konuda dünya lideri LexisNexis firmasının bulut tabanlı çözümü ThreatMetrix’iParatika’ya entegre bir şekilde sunuyoruz. Özel dolandırıcılıkla mücadele ekibimiz global istihbarat ağı ile tüm dijital kanallardan ve makinelerden gelebilecek sahtekarlık ve kimlik çalma girişimlerini 7/24 anlık olarak izler ve gerektiğinde anında müdahale eder.

“Ar-Ge çalışmalarımız paralelinde hizmetlerimizi çeşitlendirecek ve pazar payımızı artıracak yatırımlarımızı sürdüreceğiz”

 

*2022 yılına şirket olarak nasıl bir giriş yaptınız ve beklentileriniz nelerdir?

2022 yılına yurt içinde ve yurt dışında kazandığımız ödüllerle ve finansal rakamlarımız açısından son derece verimli geçen bir yılı tamamlayarak girdik. Avrupa’nın lider ödeme sistemleri şirketlerinden biri olarak 2021 yılında global olarak satış gelirlerimizi bir önceki yıla göre yüzde 12 artırdık. Ödeme kuruluşumuz Paratika ise 2021 yılını %300’lük rekor bir büyüme ile kapattı. 2022 yılında da ASEE Grup’un inorganik büyüme stratejisi ve Ar-Ge çalışmalarımız paralelinde hizmetlerimizi çeşitlendirecek ve pazar payımızı artıracak yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarına cevap veren ürünleri geliştirmeye ve onları en son teknolojiler ile buluşturmaya devam edeceğiz.