Teknoloji ihracatına Payten Türkiye ve Paratika Damgası – PSM Ocak 2022

Polonya merkezli Asseco Group, Balkanlardan İskandinavya’ya, İspanya’dan Rusya’ya, Mısır’dan Nijerya’ya 60 ülkede 30 yıldır faaliyet gösteriyor. Avrupa’nın altıncı büyük yazılım üreticisi olan Asseco, organik ve inorganik olarak hızlı büyümesini sürdürüyor. 2009 yılında EST ve ITD firmalarını satın alarak Türkiye pazarına giren Asseco, dönem dönem inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyor.

Paratika CEO’su ve Payten Türkiye Ülke Lideri Burak Kutlu, “Uygun gördüğümüz şirketlere yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Yakın bir zamanda birkaç satın almaya daha imza atacağız. Faaliyetlerimizi çeşitlendirecek, hizmetlerimizi tamamlayacak, pazar payımızı artıracak bu şirketlerin sürdürülebilir gelir elde etmesi de önemli bir koşul. Bu konuda e-ticaret, yapay zeka, potansiyeli yüksek ve gelecek vaat eden pazaryeri oluşumlarına öncelik veriyoruz” diyor.

Payten Türkiye, döviz sıkıntısının yaşandığı bugünlerde teknoloji ihracatında da önemli bir rol üstleniyor. Burak Kutlu’nun Payten’in Balkan ülkelerindeki e-ticaret biriminden sorumlu müdür olarak görev yapması da bu konuda önemli bir etken.

Payten Türkiye, Asseco Group’un Güneydoğu Avrupa yapılanmasında önemli bir yere sahip. Örneğin, Sırbistan’daki iki banka Türkiye’de geliştirilen çözümleri kullanıyor. Kutlu, yakında bunlara bir bankanın daha ekleneceğini söylüyor. Yine bazı Türk bankalarının bölgedeki iştiraklerine ve şubelerine Payten Türkiye üzerinden hizmet veriliyor. Tabii oralarda Asseco ve Payten ofislerinin olması, ilgili ülkenin dilinde hizmet verilebilmesi, güçlü altyapı gibi avantajlar etkili oluyor.

Payten Türkiye’nin teknoloji ihracatı sadece Balkanlar ile sınırlı değil. Kutlu, Fas Merkez Bankası ile yaptıkları anlaşma doğrultusunda bu ülkeye e-ticaret çözümleri sağladıklarını anlatıyor. Polonya ve Hırvatistan’a da bu şekilde yazılım ihracatı yapılmış. Şirketin Türkiye’deki hostingi üzerinden 15 Türk bankasının yanı sıra 10’un üzerindeki ülkedeki müşterilere e-ticaret ve ödeme geçidi çözümleri sağlanıyor.

Payten’in faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Mısır da dikkat çekiyor. Şirket, bu ülkedeki ofisini yaklaşık 2 yıl önce açmıştı. Kutlu, bu yatırımın ayrıntılarını da şöyle anlatıyor: “Payten, bu ülkede halen fiziki POS konusunda hizmet veriyor. POS destekli servisler sunmak üzere, devlet destekli birçok proje için teklifler verildi. İkinci adım olarak sanal POS hizmeti buna bağlanacak. Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesine bağlı olarak bu ülkede hızla büyüme planımız var.”

Halen Rusya ve Kazakistan’da ofisleri bulunan Asseco ve dolayısıyla Payten’in Türk Cumhuriyetleri’ne açılma planları da var. Yine başta Kolombiya olmak üzere Latin Amerika da grubun girmeyi planladığı bölgeler arasında… Payten Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışındaki bu başarısının yanı sıra küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için sanal POS hizmeti sunan Paratika’nın hızlı büyümesi de dikkat çekiyor.

Burak Kutlu ile Payten Türkiye ve Paratika’nın başarısının ardındaki etkenleri, grubun gelecek planlarını konuştuk…

Paratika hangi alanlarda, hangi ürün ve hizmetlerle faaliyet gösteriyor? Şirketinizi rakiplerinden ayrıştıran ürün ve hizmetleri anlatabilir misiniz? Kullanıcılar, potansiyel müşteriler neden sizi tercih etmeli?

Merkez Bankası ödeme kuruluşu lisansına sahip sanal POS markamız Paratika, e-ticarete yeni başlayan ya da online ödeme alma gücünü artırarak büyümek isteyen işletmelere tek entegrasyonla tüm banka kredi kartlarından güvenli bir şekilde ödeme alma ve 9 kart programıyla müşterilerine taksit imkanı sunmalarını sağlıyor. Online başvuruyla bir günde PCI-DSS ve 3D Secure uyumlu Paratika sanal POS’a sahip olabilen firmalar, yüzde 97 oranında başarılı işlem oranıyla yüksek satış hacmine hızlı bir şekilde ulaşıyor.

Paratika’yı online ödeme alma hizmeti veren rakiplerinden ayıran en büyük özelliği ürün yelpazesi, Ar-Ge gücü ve 20 yıllık ödeme sistemleri deneyimi. Paratika, tek tıkla ödeme, tekrarlayan ödeme, linkle ödeme, fraud (sahtekarlık) kontrolü, tek kanaldan mutabakat, bayi tahsilatları, pazaryeri çözümü, dövizle ödeme alma fonksiyonlarının hepsini tek entegrasyonla sunabilen pazarda tek marka.

Paratika’nın arkasında Ar-Ge tabanlı Avrupa’nın lider ödeme altyapısı firması Payten ve yazılım devi Asseco Group var. Türkiye’de ilk sanal POS’u yaratan Payten, 27 banka ve 45 binden fazla üye işyeriyle Türkiye’nin en büyük online ödeme ağını yönetiyor. Paratika arkasındaki bu güçle büyükten küçüğe tüm üye işyerlerine banka kalitesinde sanal POS hizmeti sunmanın yanı sıra en üst seviye 7×24 telefonla destek verme, tüm yenilikleri öncü olarak uygulayabilme ve ihtiyaç halinde özelleştirme yapabilme kapasitesine sahip. Kitle fonlama online ödeme altyapısı projesi de bu kapasitenin bir ürünü.

Payten’in Holistik Dünyası

Teknoloji ihracatına Payten Türkiye ve Paratika Damgası - PSM Ocak 2022

TOPLUMSAL FAYDA VE İNOVASYONUN ÖDEME ALTYAPISI PARATİKA’DAN

Paya dayalı kitle fonlama sistemine yönelik sunduğunuz ödeme altyapısıyla Türkiye’de bir ilke imza attınız. Projeden biraz bahseder misiniz?

Paratika’nın bu projesi alanında ve ülkemizde tek olmasının yanında, Türk girişimcilerinin ve yaratıcı ürün ve projelerin desteklenmesiyle sosyal etki anlamında da bizim için çok önemli. Şimdiden 12 platformun canlıda olduğu sistemde birçok yenilikçi proje ihtiyaç duyduğu yatırımı aldı.

Dünyada çok yaygın olarak kullanılan yeni nesil finansman modeli kitlesel fonlama (crowd funding), bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’de de birçok paydaşın bir araya gelmesiyle girişimcilerin ve yatırımcıların bir araya geleceği bir sistem toplumsal fayda ve inovasyon birleştirilerek geliştirildi.

Girişimcilerin ve destek olmayı seçen yatırımcıların online platformlar üzerinden ödeme işlemlerinin devlet kontrolünde, güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefiyle, emanetçi rolüne sahip Takasbank için Ar-Ge gücümüz sayesinde yeni bir online ödeme altyapısı oluşturduk. Projeye özel Ar-Ge ekibi atadık, ihtiyaç ve talepleri karşılamak için yoğun özelleştirilmeler yapıp, çağrı merkezi ve e-mail ile 7/24 operasyonel destek merkezi oluşturduk.

Paya dayalı kitle fonlaması sisteminde girişimciler için toplanan fonlar Takasbank tarafından bloke ediliyor. Bu sayede yatırımcıların paraları güvende kalırken işlem sonunda Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) payları yatırımcılar adına kayıt altına alınıyor. Kampanyanın gereken fonu toplamada başarısız olması ya da hedeflenen tutarın üzerinde yatırım alması durumunda ise yatırımcılara hiçbir kesinti olmadan ödemeleri iade ediliyor.

Şu anda 15 kitle fonlama platformu aracılığıyla oyundan kimyaya, medikal tıptan tasarıma birçok yenilikçi proje başarılı şekilde yatırım hedeflerine ulaştı. Sisteme yeni platformlar eklenmeye devam edecek.

Teknoloji ihracatına Payten Türkiye ve Paratika Damgası - PSM Ocak 2022

“3D SECURE’DA BİR İLKE DAHA İMZA ATTIK”

Şirketiniz ve içinde bulunduğunuz sektör açısından 2021 yılını değerlendirebilir misiniz?

2021 yılında internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 44.3’e ulaştı. TÜİK istatistiklerine göre de 2020 yılında online satışa başladığını veya satış çabalarını artırdığını beyan eden girişimlerin oranı yüzde 14 oldu. Girişimlerin yüzde 70.3’ü kendi web siteleri ya da mobil uygulamalarını, yüzde 69.7’si de pazaryerlerini ve mobil uygulamalarını online satış platformu olarak kullandı.

Beklenenin ötesinde büyüyen satışlarla paralel artan online ödeme işlemlerini Ar-Ge gücümüzle hızlı bir şekilde uyguladığımız yenilik ve önlemler sayesinde başarılı bir şekilde yönettik. Yıl içinde operasyon gücümüze yatırım yaparken bir yandan da yeni ürün ve hizmetleri devreye aldık. Bu dönemde PCI Checklist işbirliğiyle bankalara ve finans kuruluşlarına işyeri güvenlik çözümleri sunmaya başladık. Ayrıca, müşteri deneyimini artıran, üye işyerlerine ve ödeme firmalarına avantajlar getiren 3D Secure 2.2 sertifikasyon sürecini tamamlayan ve Türkiye’de bu protokole sahip olan ilk ödeme kabul sağlayıcı (acquirer) firma olduk. Paratika olarak mevcut website entegrasyon çalışmalarımızı hızlandırarak birçok entegratörle işbirlikleri oluşturduk.

Grubunuz ciro ve kârlılık açısından nasıl bir yıl geçirdi?

ASEE Group’un 2021’in üçüncü çeyreğindeki satış gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 (6.5 milyon Euro) artarak 57.7 milyon Euro’ya ulaştı. Gelirlerdeki en büyük artış, başta özel çözümler olmak üzere özellikle tescilli yazılım ve hizmetler tarafından sağlandı. ASEE Grubu’nun faaliyet kârı yüzde 24 artışla 10.3 milyon Euro’ya, FAVÖK’ü de yüzde 14 artışla 14.6 milyon Euro’ya yükseldi.

2021’in üçüncü çeyreğinde Payten’in satış gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 (1.1 milyon Euro) artarak 26.6 milyon Euro’ya ulaştı. Payten’in faaliyet kârı da 1.5 milyon Euro (yüzde 36) artarak 5.7 milyon Euro oldu.

Payten Türkiye ve Paratika açısından da 2021 verimli geçti. Paratika olarak yüzde 300 büyüme oranına ulaştık.

Yine şirketiniz ve sektör açısından 2022 yılına yönelik beklentilerinizi açıklayabilir misiniz?

Salgının bir süre daha hayatımızdan çıkmayacağını görerek 2022’de de yaşam tarzımızda büyük değişiklik beklemiyoruz. Bu ortamda büyüme hedefi olan hizmet, enerji, sağlık, sigorta gibi sektörler şimdiden online ödeme altyapılarını daha da güçlendirmek üzere hazırlıklara başladı. Biz de bu sektörlere katma değerli hizmet vermek üzere teknolojik çözümlerimizi geliştirme çalışmalarımızı derinleştirdik. Mevcut ekonomik gelişmeler ışığında farklı seviyelerde hazırlıklarımızı yapıyoruz. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme beklentisi yüzde 6’dan yüzde 5.8’e, 2022 büyüme tahmini ise yüzde 3.5’tan yüzde 3.3’e düşürüldü. Bu beklentiler göz önüne alındığında önümüzdeki yılın kolay olmasını beklememekle beraber planladığımız yenilikler ve geliştirmeler için yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Buna paralel olarak da istihdamımızı planlandığı gibi büyüteceğiz. 2022, bizim için sosyal etki anlamında da aktif olacağımız bir yıl. Ekosistemimizde desteğimize ihtiyacı olan konularda başarılı projelere imza atmak üzere çalışmalarımıza başladık.

Payten Türkiye ve Paratika olarak bu yıl da yüksek büyüme hızını sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda istihdamda da yaklaşık yüzde 20 artış planlıyoruz. Halen 160 kişiden oluşan Payten Türkiye ekibi 200’e yaklaşacak. Yeni ürünler, çözümler üzerine yatırımlarımız devam edecek.

“AÇIK BANKACILIĞA HAZIRIZ, SIRADA E-PARA DA VAR”

Açık bankacılık ve elektronik para kuruluşu lisansı konusunda çalışmalarınız olacak mı?

Grubumuz zaten açık bankacılık standartlarının belirlenmesi, bu konudaki protokolün geliştirilmesi için oluşturulan Berlin Group bünyesinde danışman olarak yer alıyor. Asseco’nun açık bankacılık için geliştirdiği API Gateway çözümü halen birçok banka tarafından kullanılıyor. Türkiye’de de mevzuatın izin verdiği ölçülerde Paratika olarak açık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacağız. İlk etapta farklı banka ve kuruluşlardaki finansal hesapların konsolidasyonu ile başlayacağız. Karekod (QR) ve FAST ile ödeme için de TCMB’ye başvuracağız.

Ödeme sektörüne girmek, lisans almak isteyen telekom şirketlerine de Payten ve Paratika olarak altyapı ve çözüm sunacağız. Bunu bir FinTek servisi olarak anahtar teslim şeklinde sağlıyoruz. Bu doğrultuda halen 4-5 firmayla görüşmelerimiz sürüyor.

Payten, Avrupa Birliği ülkelerinde elektronik para kuruluşu olarak hizmet verebilmek için lisans çalışmalarını başlattı. Türkiye’de de faaliyet genişletme yoluyla bu hizmeti sunmak planlarımız arasında. Yakında bu konuda TCMB’ye başvuruda bulunacağız.