Fintechtime Ocak-Şubat 2021

2020 yılı sanıyorum hepimizin unutamayacağı bir yıl olarak hafızalarımızda yerini alacak. Dünyayı sarsan krizlerin belki de en güçlüsünü yaşadığımız bu yılda, e-ticaret sektöründe değişime ayak uyduranların ve adaptasyon kabiliyeti yüksek şirketlerin birkaç adım öne geçtiğini gördük. Asseco Group bünyesinde birçok farklı ülkedeki deneyimlerimizi birleştirerek özellikle karar alma noktalarında en etkin çözümü müşterilerimize yansıtmak için tüm ekibimizle hizmet vermeye devam ettik.

Sektörel bazda özellikle havayolu ve turizm şirketlerinde yaşanan düşüşün hizmet, yeme-içme, market ve elektronik sektörüne artış olarak yansıdığını gördük. İşini online a taşımak isteyenlerin Paratika işyeri olmasını sağlayarak güvenli ve kolay ödeme almalarını sağladık. Sanal alışverişi henüz deneyimlememiş ve çeşitli nedenlerle uzak duran önemli bir kesimin bu süreçte ilk kez e-ticareti deneyimlediğini ve bunun da rakamlara yansıdığını gördük. Payten olarak bu yıl 1 milyarın üzerinde işlemi gerçekleştirmenin de gururunu yaşadık ve yükselen işlem hacmini güvenli ve güçlü altyapımızla sorunsuz bir şekilde yönettik.

Fintechtime Burak Kutlu Röportaj Ocak-Şubat 2021

2020 yılında teknik gelişmeler de yaşadık. Online işlemlerde bir güvenlik katmanı olarak kullanılan 3D Secure protokolünün yeni sürümü olan 3DS 2.0 otoriteler tarafından yayınlandı. Yeni sürümde teknolojik gelişmelerle eş güdümlü olarak çözüm bekleyen bir çok konuya cevap veren özellikler bulunduğu için uzun süren çalışmalarımız sonucunda Visa ve MasterCard markaları üzerinden entegrasyonlarımızı tamamladık. Türkiye’de ilk defa Visa ve MasterCard 3DS 2.0 ile doğrulama deneyimini müşterilerimiz üzerinden kart sahiplerine yaşatmış olduk. Bu dönüşüm önümüzdeki yıl da devam edecek ve mevcut tüm müşteri portföyümüzü bir üst versiyona taşımış olacağız. Bunun yanında 2020 yılı, linkle ödeme ve QR payment gibi ödeme yöntemlerini müşterilerimizin kullanıma açtığımız bir yıl oldu.

Son yıllarda alışveriş için özel indirim ve kampanyaların düzenlendiği Kasım ayında işlem bazında %34 artış yaşandığını görüyoruz. Bu artışı halihazırda büyüyen bir ekosistemi yöneten bankalarımızda incelediğimizde ise %100 ve üzerinde artışları gözlemleyebiliyoruz. Sadece Kasım ayında 110 milyonun üzerinde işlem adedini sistemlerimizde gerçekleştirmiş ve hizmet sağladığımız bankaların bu yoğun dönemi sorunsuz olarak geçirmelerini sağlamış bulunuyoruz.

2020 yılında birçok sektörde olduğu gibi hem Teknokent hem de Maslak ofisimizdeki arkadaşlarımızın çoğunlukla home office çalışmasını sağladık. Bu trendin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Artık uzaktan erişimin geçerli olan her alanda bir yöntem ve tercih sebebi olduğunu söyleyebiliriz.

Payten olarak 2020 yılında özellikle yurtdışı pazarında hem yeni bankalarımızla hem de mevcut bankalarımızın işlem hacmiyle büyümeye devam ediyoruz. Rusya, Makedonya, Kırgızistan ve Sırbistan’da işlem hacimlerimizle birlikte yeni iş ortaklıkları da kuruyoruz. Henüz Türkiye’de devreye almadığımız Apple Pay ve Google Pay gibi ödeme yöntemleri için yurtdışında entegrasyon çalışmalarımız var. Yeni ürünleri deneyimlemek ve kullanımını izlemek tüm ekibimiz için motive edici bir unsur olarak iş geliştirme kabiliyetimize yansıyor.

2021 yılında sağlık alanındaki olumlu gelişmelere bağlı olarak normale dönüleceğini düşünüyoruz. Ancak bununla beraber 2020 yılında kazanılan alışkanlıkların e-ticareti yükselen bir değer olarak öne çıkartacağını söyleyebiliriz. 2021 ‘de müşteri deneyimine odaklanmak isteyenler ödemelerini de hiç olmadığı kadar yerel olarak sunmaya odaklanacaklar. Payten olarak müşterilerimize en yeni teknolojileri hızlı ve güvenli bir şekilde sunmaya devam edeceğiz. Mobil cüzdanlar, alternatif ödeme yöntemleri gibi çözümlerle işletmelere e-ihracat yaparak ödeme almaları için çözüm ve yol haritaları sunacağız. E-ticarette önümüzdeki 10 sene içinde ulaşılması beklenen büyüklüklere çok daha kısa sürede ulaşılma beklentisi ödemeler dünyasının kalbindeki Payten’e geleceğe daha umutla bakarak ekosistemi yenilikler ve iş birlikleri ile geliştirmek için güç veriyor.

Payten Türkiye olarak tüm okuyucuların yeni yılını tebrik eder, herkese sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl dileriz.

 

Burak Kutlu

Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi

Payten Teknoloji A.Ş.